Select Page

Reč je o poglavlju života žene koje uliva strah u kosti mnogim muškarcima, ali i pojedinim damama. Međutim, ono ipak ima svojih preimućstava. Samo treba pronaći u sebi dovoljnu zalihu dobrog raspoloženja i vedrine, pa se ne prepustiti očajavanju što se već nije našao neki muškarac, muž. Nema sumnje, potrebno je da zrela žena bude veoma srčana, odnosno – hrabra, a po mogućstvu, da usavršava lični smisao za humor.

Jasno je da govorimo o takozvanim usedelicama. A njih će i danas mnogi, bez oklevanja, a ujedno bez milosti (često i znatno stariji muškarci!), nazvati baba-devojkama. Kao što je rečeno, ovaj, na prvi pogled neslavni i neprijatni status ima i svojih prednosti. I to ne samo danas. Već odavno.
Listanje starih spomenara i sačuvanih bontona štampanih pre sto i više godina, govore tome u prilog. Naime, još krajem 19. veka, računalo se da se devojačko doba konačno i neopozivo završava u trenutku kada ženska osoba puni trideset devet godina i „ulazi“ u četrdesetu. To je bila oštra granica. Od tada, pa nadalje, govorilo bi se o baba-devojci, ili staroj usedelici. Stara usedelica nije isto što i obična usedelica. Akcenat je stavljen ne samo na bračno stanje, već i na prohujale godine.

Ali, u to davno doba, pre stotinak godina, bar kada je reč o evropskoj baba-devojci, četrdesete su bile vreme kada je žena, zajedno sa svojom usedeličkom sudbinom, osvajala takoreći potpunu slobodu. Nezavisno od finansijskog stanja. Prema tada važećem bontonu, stara usedelica mogla je slobodno da ide sama bezmalo svuda, gde god je htela. S navršenom četrdesetom, mogla je bespogovorno i da živi sama. Mogla je da prima goste dok je sama u kuci! U pozorište, ili šetnjnu, u kupovinu mogla je da ide, kako u pratnji nekog rođaka ili rođake, a takođe i samostalno. Slobodno se mogla upuštati u razgovor, pa čak i rasprave s muškarcima. Bez posledica i ogovaranja, baba-devojka mogla je da pleše, popije žestoko piće. I da je niko ne kritikuje. Budući da je stara usedelica. Bezopasna.

Dakle, stare usedelice su mogle, ukoliko su imale mogućnosti ili talenta da se bave određenim poslom. Čak i umetnošću. Ili da se posvete nećacima, dobrotvornom radu, različitim hobijima. Po bontonu, niko nije imao potrebe da se meša u život baba-devojaka. Čak i kada je reč o oblačanju, prihvatani su raznorazni modni hirovi. Mnogo toga se propuštalo, što mladim devojkama nije nikako bilo dozvoljeno. One su bile mlade i čedne, stoga i poželjne. Baba-devojke su mogle da se opuste i najzad na sebe stave sve đinđuve i nakit koji su nasledile od majke i (neudatih) tetaka.

Iz uputstava koja liče na pridike, a sadržanih u starim priručnicima za dolično ponašanje, na površinu je izranjao taj uvredljiv ton prema starim usedelicama: da će muškarci, u svoj svojoj sujeti biti skloni da ih uvek vide kao smešne i neprikladne. Stoga, imale su prilike da ih u to mirne duše uvere, ne kršeći društvena i moralna pravila! Ukratko, ostavljano im je široko polje za život i delanje. Čini se da su se tada, s početka 20. veka, žene ipak manje odlučivale za ekstravagancije, a više za stara i pouzdana prijateljstva i rođačke veze. Tu su uvek mogle da računaju da će biti rado primljenje i da će svoj životni nauk uspeti da objasne. Da je udaja dobra stvar, ali istovremeno i nezgodna. Da je usedelištvo loše, ali istovremeno i zgodno.
U knjizi Napuljski bonton Matilde Serao, priručniku koji opisuje pravila ponašanja upravo od kraja 19. veka, do tridesetih godina prošlog stoleća, ne pominje se nijednom jedinom rečju ponašanje muških neudatih lica. Takozvanih usedelaca. Poznata je stvar, četrdesete za njih nisu predstavljale nikakvu granicu. Ipak, u određenom trenutku, i oni su postajali matori momci. Najverovatnije, posle pedesete. Za žene, to životno doba nazvano je klimakterijumom. Prikladniji naziv za muškarce mogao bi da glasi: kočoperijum.

Bilo kako bilo, životni stavovi velikog dela današnjih četrdesetogodišnjakinja liči na jedan oblik žestoke osvete za ono kako su na njihov bračni status gledali u prošlosti.